Вижте Топ 10 на космическите открития за 2009 година

Научно-популярното американско списание „Нешънъл джиографик” подреди десетте най-значими космически открития за отиващата си 2009 година. Ето как изглеждаше класацията: 1. Учени откриха, че последният 11-годишен цикъл на слънче

2009-12-18 16:14:27
Вижте Топ 10 на космическите открития за 2009 година
Научно-популярното американско списание „Нешънъл джиографик” подреди десетте най-значими космически открития за отиващата си 2009 година.


Ето как изглеждаше класацията:

1. Учени откриха, че последният 11-годишен цикъл на слънчевата активност закъснява и все още не е завършил, което, от своя страна, може да доведе до следващия „малък ледников период” на Земята.

2. Зеленикавата комета Лулин с раздвоена опашка, прелетяла край планетата ни през февруари.

3. Откритието на учени от НАСА, че на естествения спътник на Земята – Луната, има наличие на вода.

4. Внимателното проучване на марсианските долини, благодарение на изображения на повърхността на Марс с голяма разделителна способност. Базирайки се на тях, учените откриха брегова линия на възраст около 3 милиона години. На това място те считат, че някога е имало голям воден басейн.

5. Откритието, че всяка една от частиците, наричани неутрино, може да е обхващала огромно пространство, по-голямо от хиляди галактики.

6. Откритието, че на планетата, която най-много наподобява Земята - Глийзе 581d, има течни океани.

7. Учени допускат наличието на вода на Марс, заради появата на „странни сфери” върху краката на космическия апарат „Феникс”, забелязани на едно от неговите изображения. Въпросните сфери проявяват особеностите и имат характеристиките на вода в течно състояние. Това кара специалистите да считат, че образуваните сфери всъщност са капи от солениста кал, абсорбирала водни изпарения.

8. Откритието на 32 нови планети извън Слънчевата система.

9. Откритието, че в океаните на юпитеровата луна Европа има голямо наличие на кислород, достатъчно да поддържа форми на живот, по-големи от микроскопични организми.

10. Откритието на най-здравия материал във Вселената - външните кори на неутронните звезди, които са десет милиарда пъти по-твърди от стоманата.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия